MANTAR HASTALIKLARI







Mantari Hastalıklar
Mantariyel hastalıklar komposta, örtü toprağında ve hem komposta ve hemde örtü toprağında görülüşüne göre üçe ayrılıp incelenmesinde yarar vardır.
  Kompostta Meydana Gelen Mantari Hastalıkları Mürekkep Mantarları (Coprinus spp.)


Belirtisi : Birinci fermantasyonun son aktarmaları sırasında yığın, tohumluk misel ekildikten sonra, birinci misel gelişme safhasında kompost ve bazen örtü toprağı serdikten sonraki günlerde örtü toprağı üzerinde görülen küçük şapkalı bir mantardır. Şapkası ince uzun ve çan şeklindedir (Şekil 9.10). Önce krem renginde, daha sonra mavimsi siyah ve pullu bir görünüm alır. Bazen tek tek, çoğu zaman salkımlar halinde gelişir. Kompostun derinliklerine kadar uzanan dayanıklı sapları vardır. Şapkalar oluştuktan birkaç gün sonra çürür ve siyah renkte yapışkan bir yığın meydana getirir. Bu mantarın bulunduğu kısımlarda ve sporların döküldüğü yerlerde kültür mantarı miselleri gelişemez.
Nedeni : Mürekkep mantarları fazla amonyak içeren, başka bir değişle iyi fermantasyona uğramamış kompostlarda ortaya çıkar. Eski ve çürümeye başlamış materyalin kullanıldığı, katkı maddesi olarak tavuk gübresinin verildiği, yeterli derecede alcı ve kireç karıştırılmadığı, pH 'sı 8 ve 8 'den yüksek, fazla ıslak, ve besin maddelerince fakir, düşük derecelerde pastörize edilmiş kompostlarda meydana gelir. Bir noktada mürekkep mantarları kötü yapılmış kompostun habercisidir. Nitekim bu tip kompostlar siyah renkli, yağlı yapışkan bir görünümdedir. Önlenmesi : Öncelikle eskimiş çürümeğe başlamış sap ve saman kullanılmamalıdır. Kompost yapılırken yeteri kadar besin maddesi vermek, fermantasyonun iyi oluşmasını sağlamak ve kompostta amonyak kalmasını önlemek, bunun için pastörizasyon sıcaklığını 50-55°C 'de bir kaç gün tutmak ve bu sırada pastörizasyon odasının egzoz deliğinden çıkan havaya turnusol kağıdı tutarak, kontrol etmek ve turnusol kağıdının renginin kırmızı kalmasını görmek, eğer koyu mavi